Joy de Vie

Hvad kaldes racen

Det fulde navn er Cavalier King Charles Spaniel, men i daglig tale bliver den kaldt Cavalieren.
Det er heller ikke ualmindeligt at finde forkortelsen CKCS flere steder.
Der findes en race ved navn King Charles Spaniel; dette er ikke den samme race som Cavalieren! De kan godt ligne hinanden en smule, men der er også store forskelle udseendsmæssigt. Temperaments-mæssigt er de meget forskellige.

The love sponge

I England kalder man Cavalieren ved øgenavnet "The Love Sponge", som oversat betyder "Kærlighedssvampen".
Cavalieren suger kontakt, omsorg og fællesskab til sig.
De har BRUG for at være sammen med mennesker en stor del af tiden, de har LYST til at være sammen med menensker hele tiden.

Udseendet i detaljer

FCI lave de racestandarder som den enskelte stamtavleklub under FCI i hvert land følger, i Danmark er dette Dansk Kennel Klub.
Denne standard er grundlaget for dommernes bedømemlse ved udstillinger samt opdrætternes pejlemærke for hvordan vi skal avle for at avle racetypiske Cavalierer. Du kan læse den FCI standarden for Cavalier King Charles Spaniel ved at klikke på linket her på siden.

Om Cavalier King Charles Spaniel, i daglig tale: Cavalieren.

De fire anerkendte farver for Cavalieren:
Black and Tan : Ravnsort med tan-farvede aftegninger over øjnene, på kinderne, indersiden af ørerne, på bryst og ben og på halens underside. Tan-farven skal være ren og klar. Hvide aftegninger er uønskede.
Ruby: Ensfarvet varmt rød. Hvide aftegninger er uønskede.
Blenheim : Varmt kastaniebrune aftegninger på perlehvid bund, jævnt fordelt og klart adskilt fra hinanden. Aftegningerne på hovedet skal være symmetriske og give plads mellem ørerne til den meget værdsatte, ruderformede plet eller "spot" (et træk, der er helt specielt for racen).
Tricolour: Sort og hvidt godt fordelt og klart adskilt, med tan-farvede aftegninger over øjnene, på kinderne, på indersiden af ører og ben og på halens underside.
Enhver anden farve eller farvekombination er højst uønsket.

Pelsplejen ved Cavalieren
Racen har en meget blød og fin pels, kombineret med de lange faner ved særligt øre, hale og bagparti, kan pelsen nemt filtre til. Det er dog nemt at vedligeholde sin Cavalier, da den ikke kræver hverken trimning eller klipning, men med regelmæssig børstning får man en flot pels.
Jeg anbefaler at man minimum en gang i ugen sætter sig ned med en børste og en hundekam med runde tænder i forskellig længde, og børster sin hund godt igennem. På denne måde er pelsen fint vedligeholdt og man minimerer fældningen.
Derudover et bad efter behov og dertilhørende tørring af pels og kæmning.
Som enhver anden hund skal Cavalieren også have renset ører, klippet negle og gerne børstet tænder for at fjerne tandsten.
Skal Cavalieren bruges til udstilling, er vedligeholdelsen af pelsen dog en helt anden.

Cavalierens egenskaber og temperement
Cavalier King Charles Spaniels er gode familiehunde både på grund af størrelsen, men også fordi de kan med børn og andre husdyr. Cavalier King Charles Spaniel knytter sig til både mennesker, hunde, og familiens andre husdyr. Selvom mange tror at hunden KUN vil ligge og slappe af på skødet, så har man også med en race at gøre som er en Spaniel, og ligesom f.eks. Springer Spaniel og Cocker Spaniel, har Cavalieren også et jagtinstinkt, og finder derfor glæde ved at jage fugle op, bære ting i munden og en generel interesse for vildt.
Cavalieren vil også meget gerne træne og er lærenemme. Man finder gerne racen repræsenteret ved både almindelig lydighed, jagttræning, agility, rally, dog dancing m.m.
Vær opmærksom på sundheden i dit valg!
Cavalieren har rigtig mange fordele, og det er også grunden til den er blevet så utrolig populær, både i Danmark og i mange andre lande.
Racen har en ufattelig evne til at tilpasse sig, hvilket gør at både store familier, enlige, ældre, yngre, dem i lejlighed, hus, gård og mange andre forskelligheder vi mennesker har, alle kan finde Cavalieren interessant til netop deres hundehold.
MEN, man skal være meget opmærksom på de racerelaterede sygdomme Cavalieren døjer med.
Herunder: hjerte, knæ, øjne og sygdommene CCS og EFS, som alle er sygdomme der kan være arvelige.

Hvorfor vælge en Cavalier? Her er 10 gode grunde...

 • - ønsker du/I den ideelle familiehund, som de lidt større børn eller børnebørnene selv kan lufte?
  - ønsker du/I en lille og hurtig hund, som kan bruges til lydighedstræning eller agility?
  - ønsker du/I en hund, der uden problemer kan lege med andre hunde?
  - ønsker du/I en engageret hund til at tage med på fuglejagt?
  - ønsker du/I en nem udstillingshund, som ikke kræver alt for megen skønhedspleje?
  - ønsker du/I en fredelig hund, som er nem at have i en lejlighed?
  - ønsker du/I en hund, der elsker at ligge i sofaen?
  - ønsker du/I en hund, der vil elske dig/jer betingelsesløst?
  - ønsker du/I en hund, der er nem at tage med på besøg til familie og venner?

  Kort sagt: ønsker du/I en hund, der kan opfylde nogle af de mest elementere krav fra omgivelserne i dag? ... Så er en Cavalier King Charles Spaniel det rigtige valg!