Hvorfor en stambog/stamtavle? Og hvorfor gennem DKK?

En hvalp fra Joy de Vie vil have stamtavle gennem Dansk Kennel Klub.
Mange har ikke tænkt over, hvad en stambog egentlig er og synes måske i første omgang, at det er lige meget, for de har ikke tænkt sig, at hunden skal have hvalpe eller på udstilling.
Men stambogen er det redskab, som har hjulpet opdrætterne med at lave de dejlige og meget forskellige hunderacer, vi har i dag f.eks. supergode jagthunde, effektive politihunde eller velfungerende selskabs- og familiehunde.

Derudover er stambogen en mulighed til at hjælpe sundheden i de forskellige linier i den rigtige retning. Især indenfor Cavaliererne, der desværre lider af en del arvelige sygdomme. Her bliver det endnu mere vigtigt at registrere sundshedsresultater og lave de korrekte konstelationer for at give hvalpene de bedste chancer for at være sunde og raske.
Racehunde er jo af os mennesker designet til at være forskellige ikke bare af udseende, men nok så vigtigt mht. racens øvrige egenskaber og evner.
En stambog er en anetavle, som rækker mange generationer tilbage. Den giver opdrætter og hvalpekøber mulighed for at følge, hvilke avlskombinationer som har resulteret i netop den hvalp, vi står med i dag.
Ved at sætte sig ind i afstamningen kan man få en ret klar fornemmelse af, hvordan de kommende hvalpe bliver. Selve stambogen koster under kr. 300, så det, der nogle gange gør en stambogsført hvalp dyrere, er altså ikke prisen på stambogen, men den indsats med at finde gode avlsdyr, undersøge for arvelige sygdomme og den slags, som ligger bag ved stambogsføringen.

Blandt andet derfor skal du vælge en hund med DKK stamtavle:
Det giver den største sikkerhed både for dig og hunden. (DKK stiller eksempelvis jurister til rådighed for medlemmer)
DKK stiller uddannelse til rådighed for sine opdrættere, så de lærer at avle sunde hvalpe og bliver uddannet i at sørge for, at hvalpene vokser op i trygge rammer.
Du ved præcis, hvem du handler med, når du køber af en DKK-opdrætter. Mange hvalpekøbere har brændt fingrene, hvis de har købt hvalp over internettet af personer, som de ikke kender, og som senere er forsvundet fra jordens overflade, når der har været noget galt med hvalpen.
Du kan deltage i uddannelse både før og efter anskaffelse af hvalpen.
Derudover har DKK som den eneste stambogsklub i Danmark et system kaldet Hundeweb. Her har medlemmer adgang til alle DKK stambogsførte hundes sundhedsresultater, udstillingsresultater, oversigt over parringer, kuld og meget mere. Et unikt redskab for både opdrættere og købere - både før, under og efter køb af hund.

Pas på! Ikke alle stambøger har samme værdi.

  • Vær opmærksom på, at hvem som helst med en PC kan lave en hjemmelavet stambog og selv opdigte, hvem der er forældre og bedsteforældre til en kommende hvalp. Der er sågar privatpersoner, der har oprettet forretning på nettet, hvor man selv, mod betaling naturligvis, kan oprette en stambog med de oplysninger, man nu har lyst til. Så værdien af en stambog står og falder med, at man kan stole på de oplysninger, der står om hvalpens afstamning. Og dette kræver en organisation der står bag, der har kontrol og som har et system der sikrer køber at oplysninger er korrekte og dermed at stamtavlen har den omtalte værdi.